Permakulturhave – den bæredygtige køkkenhave

Hvad betyder permakultur?


Begrebet permakultur er skabt af de to engelske ord ”permanent” og ”agriculture” og betyder vedvarende landbrug.

Det er en strategi for bæredygtigt design af den måde, vi indretter vores samfund og produktionsmetoder på. I vores sammenhæng benytter vi tankegangen om permakultur i forbindelse med indretning af naturhaver og ikke mindst køkkenhaver.

Målet er at producere føde så lokalt som muligt, undgå kunstgødning og giftstoffer samt sikre, at alle former for haveaffald bliver genanvendt lokalt. Enten til kompost, insekthoteller eller kvasbunker til smådyr og insekter.

Læs også om naturhaver

Hør hvordan jeg kan hjælpe dig

Permakultur og køkkenhaven


I en permakultur-have etablerer man bede med træ og plantemasse inden under nogle hævede bede, altså en slags højbede. Bedene er velegnede til dyrkning af flerårige grøntsager og gør, at du ikke behøver at luge en masse omkring dine grøntsager.

Grøntsager har glæde af træmassen inde i bedene - både i tørre og våde perioder. Insekterne har glæde af de flerårige grøntsager og det har du også selv. Det er selvforsyning med høj produktivitet og dyrkningsstabilitet. Jorden i bedene binder meget kulstof, og ved at de dyrkes gravefrit, udleder de minimalt Co2. Ved almindelig drift af en køkkenhave vendes jorden mindst en gang om året og ved lugning. Hver gang du roder i jorden, så frigives der noget af den Co2, der ellers er bundet i den. Det kan du undgå ved at tilrettelægge din køkkenhave efter permakulturens principper.

Hvad kan du selv gøre?


Permakultur er egentlig et ret simpelt koncept og der er nogle helt enkle ting, du selv kan gøre i din egen have.
  • Brug det grønne køkkenaffald til kompost
  • Brug komposten som gødning i køkkenhaven og andre steder i haven, hvor du har brug for at berige jorden.
  • Plante flere frugttræer, frugtbuske, urter og flerårige grøntsager.
  • Hav en tønde stående til opsamling af regnvand, så du undgår at bruge vand fra hanen til at vande med.
  • Lad tagrenden sende regnvand fra taget ned i vandtønden – det øger mængden af opsamlet vand.
  • Sørg for at plante blomster og buske som de nyttige insekter naturligt bruger til føde og levesteder. Så kan du bekæmpe bladlus og andre skadedyr med naturens egne midler.
  • Læg afskårne grene og andet haveaffald et sted i haven, hvor det kan få lov til at forgå naturligt. Det skaber gode overvintringsmuligheder for mange insektarter, pindsvin og andre smådyr. Alternativt kan du bygge et insekthotel, indrettet med grene, kviste, mos og potteskår.
Læs også mere om hvordan du vælger planter, når du gerne vil skabe større biodiversitet i din have

Få konsultation på hvordan du varetager en Permakulturhave

Vælg flerårige grøntsager


Nogle af de mest populære flerårige grøntsager er varianter af spinatlignende planter, porrer og grønkål. Får man fat i de rigtige sorter krydderurter, så kan de være utroligt hårdføre og vokse nærmest til buskstørrelse for nogens vedkommende. Det kan for eksempel være løvstikke, bronzefennikel og timian, der både er velkomne bidrag til madlavningen og populære blandt insekter.

En favoritplante som rabarber kommer år efter år og kan bruges både i det salte og søde køkken. Og så findes der faktisk spiselige stauder, hvis du gerne vil kombinere et traditionelt staudebed med et smukt bidrag til din madlavning.

Der er flere fordele ved at vælge flerårige grøntsager og urter. Dels skal du kun sætte planten én gang, dels indeholder de flerårige planter betydeligt flere næringsstoffer end tilsvarende etårige planter. Du får på alle måder mere for pengene på denne måde.

De fleste planteskoler har et udvalg af flerårige grøntsager. Men der findes også specialiserede gartnerier, hvor du kan finde lidt større ekspertise og et mere interessant udvalg af planter og buske.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 27 57 60 73, eller via formularen herunder.
Navn:
*
E-mail:
*
Telefon:
*
Besked:
 
Martins Naturhaver
27 57 60 73
Bymarken 19
4174 Jystrup Midtsj
CVR: 30680383
   
Martins Naturhaver | Bymarken 19 | 4174 Jystrup Midtsj | Tlf.: 27 57 60 73